nazwa.pl
Forum Merc-Mania-Club Polska Strona Główna Forum Merc-Mania-Club Polska
Mercedesy to nasza wspólna pasja

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tryb transportowy
Autor Wiadomość
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 00:05   Tryb transportowy

Witam,
Założyłem monitoring do mojego GL sprowadzonego ze Stanów. W firmie zakładającej powiedzili mi, że samochód jest w trybie " transportowym" i nie włącza się syrena gdy aktywuję alarm. Trzeba podjechać do autoryzowanego serwisu, podłaczyć do komputera i przestawić tryb na "użytkowy" - czas operacji - 5 minut.

Podjechałem do autoryzowanego serwisu, a tam blady strach, o trybie transportowym nikt nie słyszał. Stwierdzili, że syrena rzeczywiście się nie odpala i to sprawdzą. Po trzech godzinach odali mi samochód z "naprawioną" syreną. Rzeczywiście gdy włączył się alarm sygnał slychać. Powiedzieli, że źle była oprogramowana stacyjka i jakieś "coś" z tyłu samochodu. Wieczorem stwerdziłem, że światła gasną zaraz po wyłączeniu kluczyka, a powinny się jeszcze jakiś czas palić - tak są ustawione na konsoli. Klapa bagażnika nie otwiera się z kluczyka i nie domyka.
Wyraźnie sknocili - a robił to podobno ich najlepszy diagnosta. Rano jadę reklamować.

W związku z tym mam pytanie - czy ktoś z Was spotkał się z określeniem "tryb serwisowy" ?
Jak to zdjąć i czy możecie polecić jakiś zaufany warsztat w okolicach Piaseczna/Warszawy ?

Pozdrawiam
 
 
noc 


Wiek: 63
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2282
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-03, 01:29   

Czytałem już gdzieś Twój post.Tak jest tryb transportowy przy aucie wyposażonym w alarm fabryczny EDW i wezwanie pomocy TeleAid.Tryb transportowy uruchamia się różnie i różnie z niego się wychodzi, ale zawsze z poziomu kluczyka.Nie jest potrzebny żaden komputer.
Wystarczy kluczyk, samochód i instrukcja obsługi danego modelu z danego roku.Ten tryb służy do przewozu auta zamkniętego na kluczyk, promem, kuszetką, lawetą bez wszczynania alarmu.Osoba obsługująca na Star Diagnosis była na tyle mądra (głupia), że przywróciła ustawienia fabryczne, nie szukając modułu programującego alarm, gdzie też można było funkcję transportową wyłączyć.Przy reklamacji czeka go teraz prawdziwa heca z programowaniem funkcji dla zestawu trzech kluczyków.
_________________
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Nie wszystkim pomogę.
Niektórym nie, innych przegapię.

Naprawiam MB 41 lat
13 certyfikatów MB-Stuttgart
Warsztat 22 6626890
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 09:03   

Dzięki za odpowiedź Noc. Rzeczywiście puściłem taki sam temat na forum Mercedes Club, bo zależało mi na szybkiej odpowiedzi.
Byłem dzisiaj z rekalmacją w serwisie i "najlepszy" diagnosta stwierdził, że mam wersję amerykańską i jak działają światła to nie działa alarm lub mogę wybrać odwrotnie (co za bzdury !!! ).
Będę próbował w innym serwisie.
 
 
noc 


Wiek: 63
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2282
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-03, 09:12   

Podjedź na Romera, tam uciekli najlepsi z Piaseczna.
_________________
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Nie wszystkim pomogę.
Niektórym nie, innych przegapię.

Naprawiam MB 41 lat
13 certyfikatów MB-Stuttgart
Warsztat 22 6626890
 
 
Luki 



Wiek: 41
Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 5790
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-03, 11:04   

noc napisał/a:
Podjedź na Romera, tam uciekli najlepsi z Piaseczna.


Jedna jaskółka nie czyni wiosny - akurat najlepszy diagnosta/elektryk został w Piasecznie :)

Problem w tym, że GL to dość nowy model i mało które ASO zdążyło go dobrze poznać. Ja walczyłem jakiś czas temu z pompą ESP w 204 to jak opowiadałem kolegom w ASO co i jak to robili taaaaakie :szok: oczy :lol:
_________________
Pozdrawiam
LUKI
Mercedes S204 180K 2009 Avantgarde - sprzedany
Mercedes S124 300D 1992 Sportline - sprzedany
 
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 11:23   

A więc byłem dzisiaj ponownie i dowiedziałem się co następuje:

W wersji amerykańskiej nie ma opcji i sygnał i opóźnione wyłączanie świateł - tak rzekł guru diagnosta.

Sprawdziłem w oryginalnej instrukcji mojego modelu - można. W standardzie jest opcja opóźnionego wyłączania świateł,. Gdy wyzwolony jest alarm - włącza się sygnał.
Niestety diagnosta jest tam guru i jego słowa są święte.
Szukam informacji o trybie transportowym. Mój samochód jest wyposażony w alarm fabryczny i opcję Tele Aid. Jak pisałem wcześniej jest sprowadzony ze Stanów.
Szukałem w instrukcji opcji wyłączenia z kluczyka , ale nie mogłem znaleźć. Szukałem w opcjach alarmu, obsługi kluczyka i holowania.

Chya pojadę do innego serwisu, ale nie chciałbym obecnego pozostawić bezkarnego. Co radzicie :) .

Pozdro
 
 
gawra 

Wiek: 80
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 2791
Miasto: Kolno
Wysłany: 2009-11-03, 11:41   

jarasch napisał/a:
Chya pojadę do innego serwisu, ale nie chciałbym obecnego pozostawić bezkarnego. Co radzicie :) .

Pozdro


Ja skorzystalbym z wiedzy i doswiadczenia elektr(ykow - onikow)forumowych :idea:
(umawiajac sie na PW i tak uczynie, gdy sprowadze auto z USA)
_________________
Gawra - pozdrawiam serdecznie!!
210 E300TD r.98
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 12:14   

Tak zrobię. Polak mądry po szkodzie. Ale w sumie dzięki nieudolności stacji zacząłem szukać pomocy i odkryłem to forum.
 
 
gawra 

Wiek: 80
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 2791
Miasto: Kolno
Wysłany: 2009-11-03, 12:30   

A tak w ramach "off top" :?:
Auto kupiles bezposrednio od dealera w USA, czy na rynku polskim :?:
_________________
Gawra - pozdrawiam serdecznie!!
210 E300TD r.98
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 12:59   

Kupiłem od właściciela w Polsce. Produkcja z 04'07 ze Stanów był ściągnięty w grudniu 2007 i zarejestrowany w Polsce. Ściągnięty przez firmę zajmującą się sprzedażą luksusowych aut, sprzedany i a po 2 latach oddany w rozliczeniu za inne auto. Pełna historia serwisowa. Sprawdzany na wszytkie strony (po VIN i w dwóch niezależnych nie serwisujących go stacjach).
Stan rzeczywiście idealny. Dawno temu ('93) kupiłem używany samochód i się naciąłem więc teraz byłem bardzo ostrożny.
A propo myślę, że najlepszy czas na ściągnięcie już minął. Dolar skoczył i akcyza wzrosła.
Pozdrawiam
 
 
Luki 



Wiek: 41
Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 5790
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-03, 18:18   

jarasch napisał/a:

Sprawdziłem w oryginalnej instrukcji mojego modelu - można. W standardzie jest opcja opóźnionego wyłączania świateł,. Gdy wyzwolony jest alarm - włącza się sygnał.
Niestety diagnosta jest tam guru i jego słowa są święte.


Każde auto jest kodowane zgodnie z przepisami rynku na którym jest sprzedawane. Na przykład są kraje w których alarm nie może korzystać z syreny w innych jadąc powyżej 120km/h musi być włączony sygnał dźwiękowy w zegarach itp. W tym przypadku chodzi o to aby przekodować auto tak aby dopasować je do pewnych oczekiwań. Można to porównać np. z przekodowaniem Comanda aby można było oglądać DVD podczas jazdy (w UE nie wolno więc auta z tego rynku mają blokadę)

ASO nie jest najlepszym miejscem do tego aby takie modyfikacje robić. Ich zadaniem jest przywrócenie auta do stanu fabrycznego. Czasami zrobią jakiś retrofit jeśli producent takowy przewiduje i jest stosowna dokumentacja do tego. Moim zdaniem w ogóle nie powinni przyjąć takiego zlecenia bo to są eksperymenty a nie normalna naprawa czy konfiguracja.


jarasch napisał/a:

Szukam informacji o trybie transportowym.


To trzeba szukać w BMW ;) Pojęcie trybu transportowego w Mercedesach praktycznie nie istnieje natomiast w BMW oznacza tryb kodowania modułów auta do momentu sprzedaży samochodu, który wprowadza wiele ograniczeń pozwalających na bezpieczniejszy transport, mniejsze rozładowywanie akumulatora, przeciwdziałanie uszkodzeniom itd.

Jestem przekonany, że w tym przypadku chodzi o kodowanie związane z rynkiem sprzedaży a nie z trybem transportowym, ale oczywiście mogę się mylić.

jarasch napisał/a:

Chya pojadę do innego serwisu, ale nie chciałbym obecnego pozostawić bezkarnego. Co radzicie :) .


Proponuję skontaktować się z Mercedes-Benz Polska i zapytać jakie są warunki serwisowania samochodów sprowadzonych z USA. Bo np. w przypadku BMW autoryzowane stacje obsługi naprawiają takie auta na własną odpowiedzialność i zawsze mogą odmówić wykonania naprawy. Mercedes był zawsze pod tym względem bardziej liberalny ale nigdy nie interesowało mnie jak daleko.
_________________
Pozdrawiam
LUKI
Mercedes S204 180K 2009 Avantgarde - sprzedany
Mercedes S124 300D 1992 Sportline - sprzedany
 
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-03, 18:48   

Dzięki Luki za przydatne informacje. Wydaje mi się, że w Stanach (jak wynika z instrukcji) i syrena i nocne oświetlenie powinny działać, ale to moja opinia. Rzeczywiście po zastanowieniu, może syrena alarmowa jest zabroniona prawnie ?

Napisałem do MB Polska oraz do MB US.
Wrzuciłem również temat na MercedesForum.com

o wynikach będę informował na bieżąco.

W razie czego :) , czy w okolicach Warszawy jest ktoś godny zaufania i przeprogramuje mi samochód tak aby działał prawidłowo ? Możecie kogoś polecić ?

Pozdrawiam
 
 
psychop 

Wiek: 42
Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 1245
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-03, 22:48   

Mozna auto przekodowac na Europe. 90% funkcji wraca do "normy" czyli tego co znamy z aut kupionych na Starym kontynencie.

Problemy sa czasami z tunerem FM, bo niestety jest kilka wersji hardware i niektore z nich nie akceptuja kodowania na europe. Pewnym obejsciem jest zakodowanie tunera na South America, co sprawia ze FM ma pelny zakres, choc wciaz nie ma RDSu. Ale tak poza tym wiekszosc rzeczy daje sie ogarnac.

m
_________________
teraz: W211 E500, Alfa Romeo Spider
kiedys: W124, W202, W203, W210 AMG, W208
W rodzinie: W124,W201,W202,W208,R129 a wszystko w benzynie ;)
CMD Autoelektronika - Mercedes * www.cmdauto.com
 
 
jarasch 

Wiek: 58
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 10
Miasto: Piaseczno
Wysłany: 2009-11-13, 21:58   

Odkryłem nowe objawy. W dzień, gdy przełącznik jest ustawiony na 0 lub auto, właczone są światła dzienne ... ale tylko z przodu - z tyłu brak. Na szczęście to nie policja zauważyła a motocyklista mnie ostrzegł - dzięki mu za to.

Pojechałem do mojego "ulubionego" serwisu z zastrzżeniami - a tam stara gadka, że to na pewno w Ameryce nie ma z tyłu swiateł i po co taki samochód kupowałem jak mogłem u nich kupić Europejski. I tu się wkurzyłem - czy oni klientów uważają za idiotów którym można wmawiać cokolwiek ?
Przyznali się, że nie mają ani oprogramowania ani możliwości diagnozowania samochodów ze Stanów. Więc prawdopodobnie wgrali mi jakiś soft amerykański od podobnego samochodu i uważali, że auto naprawili. Nikt nie poinformował mnie, że nie jest naprawione a jest popsute. Wszytko co popsuli nazywają skutkiem ubocznym ... czyli jakby im oddał auto z robitym lewym bokim i by go naprawili a oddali z rozbitym prawym - to też byłby skutek uboczny :) )).
Podjęli się usługi o której nie mieli pojęcia, eksperymentowali z moim samochodem, źle zrobili a ja jeszcze muszę za to płacić. I zamiast przyznać się do błędu wmawiali mi bzdury (co oczywiście najbardziej mnie wkurzyło).

Czekam teraz na decyzję czy naprawią co popsuli (czyli czy potrafią) lub czy przywrócą do stanu poprzedniego (okaże się czy potrafią ??? ).


Ze Stanów opisali, że opóźnione wyłączanie świateł i sygnał nie mają ze sobą nic wspólnego. powinienem mieć jedno i drugie.
 
 
Luki 



Wiek: 41
Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 5790
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2009-11-13, 23:58   

Taka praca świateł dziennych jest zgodna z nowymi przepisami obowiązującymi w Polsce.
_________________
Pozdrawiam
LUKI
Mercedes S204 180K 2009 Avantgarde - sprzedany
Mercedes S124 300D 1992 Sportline - sprzedany
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group