[w124] Centralny zamek IR oraz alarm |
Autor |
Wiadomość |
robson99

Wiek: 39 Dołączył: 16 Sty 2006 Posty: 3347 Miasto: Koszalin
|
Wysłany: 2015-11-07, 00:16 [w124] Centralny zamek IR oraz alarm
|
|
|
Wziąłem się za wywalanie dokładanego alarmu bo wyzionął ducha i wył non stop - jakiś tajwański produkt sprzed 20 lat. Samochód stał z odłączonym akumulatorem około tygodnia.
Podłączony był dość prymitywnie tj masa wpięta do głównego puntu masy za zegarami, plus nad nogami kierowcy i przekaźnik na różowo - czerwonym przewodzie ze stacyjki.
Do tego syrenka, wpięcie w krańcówki w drzwiach kierowcy i pod maską, dwa przewody do kierunkowskazów oraz wpinany w centralkę dokładanego alarmu kostka z trzema przewodami (bardzo cienkimi) i opisem SENSOR. Powycinałem, zaizolowałem, przewód od stacyjki połączyłem i ... :cenzura:. Centralny nie działa, tzn pompka się nie uruchamia, przekaźnik za deską cyka ale poza tym nic się nie dzieje. Samochodu nie da się uruchomić - odcięty rozrusznik, czasami tylko cykniena ćwierć sekundy. Lampka od IR miga albo na zielono albo na czerwono ale dopiero co drugie naciśnięcie guzika na pilocie. Sprawdziłem bezpiecznik C ale jest dobry.
Nie działa też zamykanie samochodu z guzika w kabinie.
Oba scyzoryki emitują sygnał.
Jeszcze jakieś pomysły? Będę wdzięczny. |
_________________ c123 i c36 w trakcie scalania w jedność
w124 280T 1994r
Suzuki DRZ SM, Ford Fukuszima
 |
|
|
|
 |
Luki

Wiek: 44 Dołączył: 16 Sty 2006 Posty: 5790 Miasto: Warszawa
|
Wysłany: 2015-11-07, 15:28
|
|
|
Czytałem 2 razy i nie znalazłem a niestety brak sił i czasu na czytanie po raz kolejny więc zapytam. Z tego co piszesz to nie było ingerencji w układ CZ. Alarm nie sterował CZ?
Bo jeśli sterował to najczęściej są gdzieś tam dwa przekaźniki sprytnie połączone aby podciśnieniowym zamkiem sterować. Sprawdź czy tam jakiegoś babola nie zrobiłeś przy wycinaniu. |
_________________ Pozdrawiam
LUKI
Mercedes S204 180K 2009 Avantgarde - sprzedany
Mercedes S124 300D 1992 Sportline - sprzedany |
|
|
|
 |
robson99

Wiek: 39 Dołączył: 16 Sty 2006 Posty: 3347 Miasto: Koszalin
|
Wysłany: 2015-11-07, 17:48
|
|
|
Zamek był sterowany kluczykiem oryginalnym IR, do tego dokładanego alarmu miałem dodatkowy pilot który tylko wyłączał syrenę. Jak pisałem pompka centralnego się nie uruchamia, nieważne czy z pilota czy z kabiny wciskam guzik od ryglowania drzwi. |
_________________ c123 i c36 w trakcie scalania w jedność
w124 280T 1994r
Suzuki DRZ SM, Ford Fukuszima
 |
|
|
|
 |
|