nazwa.pl
Forum Merc-Mania-Club Polska Strona Główna Forum Merc-Mania-Club Polska
Mercedesy to nasza wspólna pasja

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[124] Jaki akumulator.
Autor Wiadomość
TOXIC 


Wiek: 44
Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 146
Miasto: Tomaszów Maz.
Wysłany: 2008-01-07, 19:37   [124] Jaki akumulator.

Witam wszystkich, mam prośbę o pomoc we właściwym doborze akumulatora.

Sytuacja wygląda tak:
S124 300TE 4-MATIC, MOTOR 103.985, r.prod 1990, alternator 70A, el.szyby, lusterka, auto klima, regulowany fotel kierowcy, autko stoi "pod chmurką".
Stary akumulator-patrz foto nie daje już rady przy mrozach około -10.

jedne strony podają że aku powinien mieć 62 Ah, inne zaś że 70, 74, 100 :? cóż wybrać, a może ktoś ma instrukcję jakąś, co zaleca producent?
BOSCH

1.JPG
Plik ściągnięto 80 raz(y) 39,36 KB

stary aku.JPG
Plik ściągnięto 47 raz(y) 72,72 KB

_________________
TOXIC

S124 300TE 4MATIC `90 (automat, klima, elektryka itp.)
W124 230E - ex
 
 
stanleym126 



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 9072
Miasto: Siedlce, woj. mazow.
Wysłany: 2008-01-07, 19:39   

Program InfoTech podaje 62Ah,natomiast altek 80A.
_________________
1.W 210, 3,2 l PB + lpg sekwencja,1999 r
wersja USA, full wypas, lakier 702 smoke silwer,
tapicerka 205

2.MB 126 300 SE, 89 r. - sprzedany

Jestem,więc piszę
 
 
Ukaniu 


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 1272
Miasto: Jaktorów
Wysłany: 2008-01-07, 19:43   

Zobacz jaką masz podstawkę pod aku. Jak masz mniejszą to zmieści sie 80 jak większą to 100. Ja bym bez mrugnięcia oka wstawił conajmniej 80.
_________________
W201 2,6 :serce: :miłość:
Zaporożec, Maluch, Polonez, Mercedesy - jestem tylnonapędowy od zawsze
Frakcja Olejowa: Tylko Syntetyk
 
 
TOXIC 


Wiek: 44
Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 146
Miasto: Tomaszów Maz.
Wysłany: 2008-01-07, 19:49   

Ukaniu napisał/a:
...conajmniej 80.

...a czym sie sugerujesz?
_________________
TOXIC

S124 300TE 4MATIC `90 (automat, klima, elektryka itp.)
W124 230E - ex
 
 
Ukaniu 


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 1272
Miasto: Jaktorów
Wysłany: 2008-01-07, 19:56   

To nie apteka, im więcej tym lepiej - w rozsądnych granicach. Tą rozsądną granicą jest 80Ah.
Ja wstawiam, zawsze największy jaki sie zmieści. Wstawił bym sobie 100 ale mam małą podstawkę.
_________________
W201 2,6 :serce: :miłość:
Zaporożec, Maluch, Polonez, Mercedesy - jestem tylnonapędowy od zawsze
Frakcja Olejowa: Tylko Syntetyk
 
 
Gerri 

Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 1930
Miasto: okręg Limerick
Wysłany: 2008-01-07, 20:00   

Ukaniu napisał/a:
Wstawił bym sobie 100 ale mam małą podstawkę.


Nigdy tego nie robiłeś?
Nacina się podstawkę w rogach (można ją wyjąć bez problemu na stół) i rozprostować dwie krawędzie na krótszych bokach. Setka pasuje idealnie. (opisuję 124 - nie wiem, jak w 201)
 
 
marcelolsztyn 


Wiek: 40
Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1363
Miasto: OLSZTYN
Wysłany: 2008-01-07, 20:05   

Czy jak wstawie do W 124 motor 2,5 d aku 100 to nic sie nie sfajczy :oops: :?:
_________________
Była-Suzuki Vitara -fajna zabawka
Był -Rover 416 Si -porażka życia
Był-S 124-2,5 Diesel.rok 1991
Obecnie -A6C5 2,4 V6 ;-) i szatan A6C5 S6
4.2 V8 340KM
Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami.
 
 
 
TOXIC 


Wiek: 44
Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 146
Miasto: Tomaszów Maz.
Wysłany: 2008-01-07, 20:05   

Gerri napisał/a:
......Setka pasuje idealnie. (opisuję 124 - ........

...kurde to prawie 2 razy tyle co mam zamontowane :shock: a alternator nie klęknie do takiej pojemności :?:
_________________
TOXIC

S124 300TE 4MATIC `90 (automat, klima, elektryka itp.)
W124 230E - ex
 
 
Ukaniu 


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 1272
Miasto: Jaktorów
Wysłany: 2008-01-07, 20:14   

Nie, bo alternator jest tak obliczony aby dawać maksymalny prąd non stop i jak jest sprawny to nie ma prawa się spalić.
_________________
W201 2,6 :serce: :miłość:
Zaporożec, Maluch, Polonez, Mercedesy - jestem tylnonapędowy od zawsze
Frakcja Olejowa: Tylko Syntetyk
 
 
Luki 



Wiek: 41
Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 5790
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2008-01-07, 22:01   

Była już kiedyś dyskusja na temat motażu aku większej pojemności. Moim zdaniem jeśli auto jeździ głównie na krótkich trasach to należy montować aku o pojemności jak fabryka przewidziała natomiast jeśli jeździmy dłuższe trasy to można kupić ciut większy.
_________________
Pozdrawiam
LUKI
Mercedes S204 180K 2009 Avantgarde - sprzedany
Mercedes S124 300D 1992 Sportline - sprzedany
 
 
 
TOXIC 


Wiek: 44
Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 146
Miasto: Tomaszów Maz.
Wysłany: 2008-01-07, 22:03   

...............jakieś inne sugestie :?: może ktoś ma takie auto jak moje, jaki ma aku :?:
_________________
TOXIC

S124 300TE 4MATIC `90 (automat, klima, elektryka itp.)
W124 230E - ex
 
 
stanleym126 



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 9072
Miasto: Siedlce, woj. mazow.
Wysłany: 2008-01-07, 22:15   

Ja w swoim 3 litrowym motorze mam aku 72Ah,to wystarczy i u Ciebie.
_________________
1.W 210, 3,2 l PB + lpg sekwencja,1999 r
wersja USA, full wypas, lakier 702 smoke silwer,
tapicerka 205

2.MB 126 300 SE, 89 r. - sprzedany

Jestem,więc piszę
 
 
Ukaniu 


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 1272
Miasto: Jaktorów
Wysłany: 2008-01-07, 22:21   

Luki napisał/a:
Była już kiedyś dyskusja na temat motażu aku większej pojemności. Moim zdaniem jeśli auto jeździ głównie na krótkich trasach to należy montować aku o pojemności jak fabryka przewidziała natomiast jeśli jeździmy dłuższe trasy to można kupić ciut większy.


Pokrętna filozofia :mg: znaczy, że duży będzie naładowany podczas jazdy na trasach a po mieście nie. A mały będzie w obu przypadkach ? :?: :roll:
Panowie nie siejcie średniowiecza w temacie akumulatorów. Ograniczeniem jest właściwie cena i miejsce, które jest dość dobrym kryterium "największej pojemności"
_________________
W201 2,6 :serce: :miłość:
Zaporożec, Maluch, Polonez, Mercedesy - jestem tylnonapędowy od zawsze
Frakcja Olejowa: Tylko Syntetyk
 
 
ryszardon 

Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 52
Miasto: Sulęcin
Wysłany: 2008-01-07, 22:28   

Witam.Inne sugestie,proszę:Optima.Klik .Pozdrowienia
 
 
Ukaniu 


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 1272
Miasto: Jaktorów
Wysłany: 2008-01-07, 22:33   

A co to za wynalazek?. Szkoda, że nie podali wg jakiej miary badany jest prąd (IEC, DIN czy co tam jeszcze).
Niestety nie zawsze się nadaje bo 60Ah nie pociągnie na postoju wystarczająco długo Webasto i innych dupereli jeśli potrzeba. Pojemność jest w takim wypadku kluczowa, a jej naturalnego spadku wraz z temperaturą się nie uniknie (fizyka) więc przy -20 ten aku będzie miał dajmy na to 30Ah, więc za długo to się nim nie pokręci gdyby zaszła potrzeba.
Ja tam jestem ze starej szkoły :-)
_________________
W201 2,6 :serce: :miłość:
Zaporożec, Maluch, Polonez, Mercedesy - jestem tylnonapędowy od zawsze
Frakcja Olejowa: Tylko Syntetyk
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group