nazwa.pl
Forum Merc-Mania-Club Polska Strona Główna Forum Merc-Mania-Club Polska
Mercedesy to nasza wspólna pasja

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[124] Dmuchawa pracuje tylko na 3 biegu.
Autor Wiadomość
lesny222 

Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 5
Miasto: łódzkie
  Wysłany: 2007-05-17, 22:08   [124] Dmuchawa pracuje tylko na 3 biegu.

Witam wszystkich klubowiczów . Proszę o pomoc a mianowicie co może być przyczyna usterki - dmuchawa nawiewu pracuje tylko na 3 biegu.
 
 
MarcinW123 

Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 289
Miasto: Rzesz�w
Wysłany: 2007-05-17, 22:18   

ja bym wymienił bezpieczniki. u mnie podobnie tyle ze nie działał 3 bieg. wymieniłem bezpieczniki na nowe i zaczeło działać. NIe wiem czy tak bedzie u Ciebie ale spróbować można :)
_________________
W201 190D (1991r.)
W126 280 SE (1983r.)
W124 300TD Turbo (1992)
 
 
szeryfisch 

Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 443
Miasto: Wrocław
Wysłany: 2007-05-18, 10:27   

W przypadku kolegi lesny222 na 100% uszkodzona jest opornica. 3 bieg dziala dlatego ze wtedy napiecie jest podawane bezposrednio z pominieciem opornicy.
_________________
124 E300D 24V
Zapraszam do warsztatu:
Magnice ul.Kwiatowa 1
 
 
jjanicki 



Wiek: 42
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 4884
Miasto: Szczecin, PL
Wysłany: 2007-05-18, 11:30   

Również stawiam na tę 'opornicę'... :idea:
To co pisze kolega szeryfisch to prawda...
_________________
W201 2.0D, '90, 716.4, perlmuttgrau - EX
S202 2.5DT, '98, 722.6, schwarz - EX
S203 2.7 CDI '02, 722.6, cubanitesilver - SPRZEDAM
 
 
lenam 


Wiek: 55
Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 405
Miasto: Kraków
Wysłany: 2007-05-18, 11:33   

Przy okazji i ja spytam: czy w Gwieździe jest jakiś system sterujący poborem prądu i rozdzialającym do poszczególnych urządzeń? Już parę razy zauważyłem, że niekiedy 3 bieg dmuchawy nie włącza się od razu po ustawieniu pokrętła w tej pozycji, tylko z pewnym opóźnieniem. A może coś mi po prostu nie styka?
_________________
lenam
zgrabna E 250 DIESEL metaliczny burgund '94
Gość - fajną masz brykę!
 
 
jjanicki 



Wiek: 42
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 4884
Miasto: Szczecin, PL
Wysłany: 2007-05-18, 11:45   

Może coś nie stykać.
Poza tym to zależy też od tego czy w tym samym czasie są włączone inne prądożerne urządzenia, jak np. świece żarowe przez jakiś czas po uruchomieniu silnika...
_________________
W201 2.0D, '90, 716.4, perlmuttgrau - EX
S202 2.5DT, '98, 722.6, schwarz - EX
S203 2.7 CDI '02, 722.6, cubanitesilver - SPRZEDAM
 
 
lenam 


Wiek: 55
Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 405
Miasto: Kraków
Wysłany: 2007-05-18, 11:53   

No, u mnie zawsze coś jest włączone 8) - a to świece, a to klima, a to odtwarzacz CD, nie oszczędzam akumulatora. Czy w takim przypadku "coś" steruje rodziałem prądu do poszczególnych urządzeń, włączając jedne, a odłączając inne w razie potrzeby?
_________________
lenam
zgrabna E 250 DIESEL metaliczny burgund '94
Gość - fajną masz brykę!
 
 
jjanicki 



Wiek: 42
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 4884
Miasto: Szczecin, PL
Wysłany: 2007-05-18, 11:57   

Nic nie steruje...
Prądu jest tyle, ile go alternator wyprodukuje i on musi wystarczyć do zasilania wszystkich urządzeń... jeśli pobór prądu przekracza możliwości alternatora, wtedy także akumulator jest obciążony...
Spadki napięcia mogą też występować gdy połączenia elektryczne są już zaśniedziałe i stanowią opór dla prądu... :idea:
_________________
W201 2.0D, '90, 716.4, perlmuttgrau - EX
S202 2.5DT, '98, 722.6, schwarz - EX
S203 2.7 CDI '02, 722.6, cubanitesilver - SPRZEDAM
 
 
robert grzesik 

Wiek: 45
Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 127
Miasto: wieruszów
Wysłany: 2007-05-18, 12:23   

Witam załogę MB
pozwólcie ,że się dołącze do tematu
problem polega na tym ,że jak ustawię dmuchawę na pozycję 1 lub 2 to nie chcę się załączyć ,dopiero gdy przekręce parę razy, to zaczyna dmuchać , tak jakby coś nie łączyło,gdzie szukać przyczyny?
_________________
genes
W124 2,5 diesel 20V automat ,1995r
 
 
 
Krzyś1973 


Wiek: 46
Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 1827
Miasto: Piła
Wysłany: 2007-05-18, 12:51   

Przyczyna może tkwić w rezystorze szeregowym. Rezystor jest w konsoli środkowej.
_________________
MB W 201 2.0 D 92 r. - sprzedany
MB W123 2.0 D- sprzedany
Ostatnio zmieniony przez Krzyś1973 2007-05-18, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
robert grzesik 

Wiek: 45
Dołączył: 31 Gru 2006
Posty: 127
Miasto: wieruszów
Wysłany: 2007-05-18, 12:53   

w rezystorze szeregowym[/quote]

jak możesz to powiedz gdzie on się znajduje?
_________________
genes
W124 2,5 diesel 20V automat ,1995r
 
 
 
pat 

Wiek: 42
Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 104
Miasto: wrocław
Wysłany: 2007-05-18, 23:47   

ojjjj ooooojjj Panowie

macie zbyt monotematyczne myśli!

u mnie działała tylko na 3cim a przyczyną były tulejki i reszta związana z regeneracja silnika.
mb 190
 
 
stanleym126 



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 9072
Miasto: Siedlce, woj. mazow.
Wysłany: 2007-05-19, 11:50   

Krzyś1973 napisał/a:
Przyczyna może tkwić w rezystorze szeregowym. Rezystor jest w konsoli środkowej.


Ale w W201,natomiast w 124 rezystory od dmuchawy są na ściance działowej pod maską w takiej dziurkowanej osłonce z blachy i mogły walnąć dlatego silnik pracuje na 3 biegu na bezpośrednim zasilaniu.Gdyby w aucie byla klima automatyczna to za obroty odpowiada jeż.
_________________
1.W 210, 3,2 l PB + lpg sekwencja,1999 r
wersja USA, full wypas, lakier 702 smoke silwer,
tapicerka 205

2.MB 126 300 SE, 89 r. - sprzedany

Jestem,więc piszę
 
 
Krzyś1973 


Wiek: 46
Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 1827
Miasto: Piła
Wysłany: 2007-05-19, 12:02   

stanleym126:
Cytat:
Ale w W201,natomiast w 124 rezystory od dmuchawy są na ściance działowej pod maską

Istotna uwaga, przepraszam za pomyłkę.
_________________
MB W 201 2.0 D 92 r. - sprzedany
MB W123 2.0 D- sprzedany
 
 
 
szeryfisch 

Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 443
Miasto: Wrocław
Wysłany: 2007-05-19, 18:19   

W w201 rezystory sa na sciance dzialowej za akumulatorem - tez zapakowane w takie dziurkowane pudelko.

Rezystor w konsoli srodkowej jest w w123.
_________________
124 E300D 24V
Zapraszam do warsztatu:
Magnice ul.Kwiatowa 1
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group