nazwa.pl
Forum Merc-Mania-Club Polska Strona Główna Forum Merc-Mania-Club Polska
Mercedesy to nasza wspólna pasja

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[S klasa W220] gaz w podłogę a tylko 60%
Autor Wiadomość
colln 


Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 1506
Miasto: PL Piotrków/It Aosta
  Wysłany: 2009-04-18, 00:46   [S klasa W220] gaz w podłogę a tylko 60%

S klasa 320 benzyna, jeździ ok. Normalnie reaguje na gaz, zmienia biegi itp, kicdown też działa. Problem powstaje po całkowitym dociśnięciu pedału do podłogi. Po odpuszczeniu auto nie ma mocy, na gaz reaguje z bardzo dużym opóźnieniem. Po zatrzymaniu znów jest ok pod warunkiem, że nie dociśnie się gazu w podłogę.
Podłączyłem pod carsofta i pokazuje że działa, 100% osiąga przed kicdownem czyli ok. Jak wcisnę do oporu nagle spada do 60% i od tej pory jak ponownie będę próbował dodawać gaz to owszem skala rośnie ale w tempie jakby slimak miał pod górkę i to tylko do 60% choćby nie wiem jak mocno docisnąć.
Czy to objaw, że czujnik położenia pedału gazu dokonał żywota czy coś innego?

[ Dodano: 2009-04-22, 01:28 ]
Odpiąłem kabelki od guziczka kickdown i tak samo, skala dojdzie do 100% i jest ok, jak jeszcze docisnę do podłogi to nagle bach i jest 60% i od tej pory się ślimaczy
_________________
Różne marki a z Mercedesów: Były W210 E290TD B klasa W245 2.0 CDI S klasa W220PB no i PO PRAWIE 3 LATACH SZUKANIA KUPIŁEM u Niemca S-klasę W140 S300TD z ESP `98r Ostatnio W220AMG Designio 4-Matic a zamiast ML jest Volvo XC90 Bi-turbo
 
 
jaworek 

Wiek: 47
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 36
Miasto: Grajewo
Wysłany: 2009-04-23, 12:40   

Hmm..mialem podobny problem...lecz czy przyczyna ta sama ..nie wiem. Otoz ...nagle zdechlo mi przyspieszanie...obroty tylko do 3 tys....i ani kroku dalej. Fachura przez telefon powiedzial ze tak sie dzieje gdy silnik wejdzie w tryb awaryjny...a wielu przyczyn. Pojechala do majstra ..podpial pod kompa...i okazalo sie ze przeplywomierz powietrza zdechl. Po wymianie ....wsio wrocilo do normy Tylko warunek ..musi byc to dokladnie taki sam przeplywomierz.
Pozdrawiam
_________________
MERCEDES W220 320 CDI 2001
 
 
papciak 

Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 56
Miasto: Gdansk
Wysłany: 2009-04-23, 18:47   

I dodam jeszcze....z wlasnych doswiadczen...ze musi to byc przeplywomierz ORYGINALNY, zaden zamiennik!! To jest gwarancja dobrego dzialania w pelnym zakresie obrotow.
_________________
Dziekuje za pomoc:) :)

Mercedes CLK 320 gaz 1998r [W208]
VIN WDB2083651F044303
 
 
colln 


Wiek: 48
Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 1506
Miasto: PL Piotrków/It Aosta
Wysłany: 2009-04-23, 23:06   

Sprawa załatwiona.
odbiło pedałowi....
dokładniej czujnikowi położenia owego pedału, sam taki potencjometr nie występuje w naturze w sprzedaży, trza całego kompletnego pedała sobie kupić :D :D
W ASO 580zł minus rabat, w Focie 500
Po radę "poszedłem" do WIS i okazuje się, że jest to element stosowany także w W215 W220 W230
Do W220 nie było ale za to był nowy do W230 poza ASO za 300zł Jako, że cały on ten pedał trzyma się na jednej śrubce to myk i zapodałem tego od W230, no i gra. Podpięcię pod mój multiplekser wykazało że pedalik podjął się roboty i śmiga jak należy :spoko:

Tak to mniej więcej wygląda:
_________________
Różne marki a z Mercedesów: Były W210 E290TD B klasa W245 2.0 CDI S klasa W220PB no i PO PRAWIE 3 LATACH SZUKANIA KUPIŁEM u Niemca S-klasę W140 S300TD z ESP `98r Ostatnio W220AMG Designio 4-Matic a zamiast ML jest Volvo XC90 Bi-turbo
 
 
marcinlbn01 

Wiek: 31
Dołączył: 12 Lip 2016
Posty: 8
Miasto: Lublin
Wysłany: 2016-10-21, 15:58   

Może przykleje się do tematu, mam podobny objaw po założeniu instalacji gazowej około 2-3 miesięcy zorientowałem się że auto na benzynie powyżej 3. tys obrotów nie idzie w ogóle wkręca się ale bardzo pomału i z przerwami. Dodam że na gazie jedzie bez problemu do końca.

Auto podłączyłem pod komputer SD zero błędów potem Jezdziłem dwa dni na samej benzynie nic nie pomogło oczywiście instalacja gazowa była odpięta i po ponownym podłączeniu zero błędów na SD . po jakimś czasie podłączone zostało auto pod komputer u gazownika mapy, itd. wszystko ok. i oczywiście gazownik mi pokazywał ze ich komputer nie kasuje błędów na bieżąco tzw. OBD. o filtrach olejach nie wspomne
Podmieniłem przepływomierz na używkę żeby zobaczyć i bez zmian, oczywiście odpinana też była sama przepływka i bez zmian

Dodam że auto na zimnym odpala super i nie ma z nim problemów

Aha i pół roku temu jak go kupiłem poprzedni właściciel wymienił wydech chyba z katalizatorami... to jeszcze może z przydatnych informacji.

Bardzo proszę o pomoc, wskazówkę cokolwiek
_________________
W 220 3.2 V6 L
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group