nazwa.pl
Forum Merc-Mania-Club Polska Strona Główna Forum Merc-Mania-Club Polska
Mercedesy to nasza wspólna pasja

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
w210 Brak komunikacji z komputerem
Autor Wiadomość
Maci3k 

Wiek: 47
Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 60
Miasto: Elblag
Wysłany: 2008-06-25, 13:46   w210 Brak komunikacji z komputerem

Witam wszystkich, postanowilem pojechac na komputer celem wykasowania ew. usterek, mechanik podpial Star Diagnosis i nic, wyskoczyl komunikat: brak komunikacji!!!
Probowal roznych rzezcy, psikal specjalnym preparatem piny, sprzwdzal kabelki, bezpieczniki i nic. Powiedzial mi ze to grubsza sprawa i dal za wygrana. Dodam ze pol roku temu bylem u niego na kompie i wszystko dzialalo. Ma oryginalne wtyczki diagnostyczne. Moze ktos mial podobny problem albo wie gdzie szukac usterki? Z gory dziekuje za pomoc
_________________
--------------------------------------------------
W 210 2.2 CDI , automat, '99
 
 
stanleym126 



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 9072
Miasto: Siedlce, woj. mazow.
Wysłany: 2008-06-25, 16:08   

Tutaj są juz tzw. szyny CAN więc podobno są nieraz problemy z łącznością,ale nie znam sie na tym.
_________________
1.W 210, 3,2 l PB + lpg sekwencja,1999 r
wersja USA, full wypas, lakier 702 smoke silwer,
tapicerka 205

2.MB 126 300 SE, 89 r. - sprzedany

Jestem,więc piszę
 
 
psychop 

Wiek: 43
Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 1245
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2008-07-07, 23:29   

w 99 jeszcze bedzie wszystko po K-line na 38-pinowym gniezdzie o ile dobrze kojarze, z modulami komunikujesz sie bez posrednictwa CANa.

Jesli nie dalo sie podlaczyc z ZADNYM modulem to oznacza ze w gniezdzie diagnostycznym moze nie byc masy albo zasilania - do modulow daje sie dojsc diagnostyka nawet "na krotko" przy module wybudowanym z auta, wiec jesli jest totalna klapa - to znaczy ze padlo cos wspolnego dla wszystkich, a wlasnie tym sa w gniezdzie piny GND/15R.

Co prawda to prawda ale najczesciej zdarza sie po manipulacjach za pomoca nieoryginalnich kabelkow z pinami z allegro, ale widzialem tez gniazdo diagnostyczne ktore bylo zle spiete i pin zostal przy ktorejs probie wepchniety do wewnatrz.
_________________
teraz: W211 E500, Alfa Romeo Spider
kiedys: W124, W202, W203, W210 AMG, W208
W rodzinie: W124,W201,W202,W208,R129 a wszystko w benzynie ;)
CMD Autoelektronika - Mercedes * www.cmdauto.com
 
 
Lonek 

Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 69
Miasto: Przemyśl
Wysłany: 2017-07-23, 17:26   

Odgrzeję TEMAT !

Mam 'własny' fejs 38pin do mego c180/94 przez lata służył mi m.in. do kasowania błędów.
Chciałem skasować błąd poduszki i fejs nie może się połączyć brak komunikacji :cry:
Gdzie szukać przyczyny -
napięcie do gniazda dochodzi bo diody świecą.
Są dwie LEDy czerwona że jest napięcie i żółta pokazuje-miga jak połączy się z komputerem i właśnie ta dioda mignie dwa razy i wyskakuje błąd komunikacji [ soft -'CarSoft 7.4 ]Podmieniłem komputer-sterownik ale nic to nie dało.
Dodam jeszcze że próbowałem u dwóch znajomych co maja różne fejsy m.in Delphi DS150e i im też nie udało się połączyć - niestety nikt w pobliżu nie ma SD :oops:
_________________
_________________
Pozdrawiam
w202 LPG Stag4+
 
 
noc 


Wiek: 63
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2282
Miasto: Warszawa
Wysłany: 2017-08-06, 13:26   Re: w210 Brak komunikacji z komputerem

Maci3k napisał/a:
Witam wszystkich, postanowilem pojechac na komputer celem wykasowania ew. usterek, mechanik podpial Star Diagnosis i nic, wyskoczyl komunikat: brak komunikacji!!!
Probowal roznych rzezcy, psikal specjalnym preparatem piny, sprzwdzal kabelki, bezpieczniki i nic. Powiedzial mi ze to grubsza sprawa i dal za wygrana. Dodam ze pol roku temu bylem u niego na kompie i wszystko dzialalo. Ma oryginalne wtyczki diagnostyczne. Moze ktos mial podobny problem albo wie gdzie szukac usterki? Z gory dziekuje za pomoc


W gnieździe diagnostycznym pin 1-masa, pin 2- (+) po stacyjce, pin 3- (+) stały akumulator.
Pin 2 bezpiecznik F4, Pin 3 bezpiecznik F1.Oba bezpieczniki w przekaźniku pod maską w kasecie przed pasażerem.Dotyczy to W210 z FBS3 (kluczyk rybka).

[ Dodano: 2017-08-06, 14:11 ]
Lonek napisał/a:
Odgrzeję TEMAT !

Mam 'własny' fejs 38pin do mego c180/94 przez lata służył mi m.in. do kasowania błędów.
Chciałem skasować błąd poduszki i fejs nie może się połączyć brak komunikacji :cry:
Gdzie szukać przyczyny -
napięcie do gniazda dochodzi bo diody świecą.
Są dwie LEDy czerwona że jest napięcie i żółta pokazuje-miga jak połączy się z komputerem i właśnie ta dioda mignie dwa razy i wyskakuje błąd komunikacji [ soft -'CarSoft 7.4 ]Podmieniłem komputer-sterownik ale nic to nie dało.
Dodam jeszcze że próbowałem u dwóch znajomych co maja różne fejsy m.in Delphi DS150e i im też nie udało się połączyć - niestety nikt w pobliżu nie ma SD :oops:
_________________


Szkoda że bez nr.VIN ale dam radę.
W 38-pinowym gnieździe diagnostycznym. Pin 1- (-) masa.Pin 2- (+) po stacyjce bezpiecznik w przekaźniku przepięciowym (Uberspannugschutz).Pin 3- (+) akumulator z bezpiecznika F1 w kasecie przed pasażerem moduł przekaźniki/bezpieczniki.
_________________
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Nie wszystkim pomogę.
Niektórym nie, innych przegapię.

Naprawiam MB 41 lat
13 certyfikatów MB-Stuttgart
Warsztat 22 6626890
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group